هجدهمین همایش ملی حسابداری ایران با همکاری اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، شاغلین حرفه ای، دانشجویان و انجمن های علمی و حرفه ای حسابداری ایران، توسط گروه حسابداری و مالی دانشگاه یزد در روز 20 آذر 1399 مقارن با هفته حسابدار با مضمون "حسابداری در مسیر انقلاب صنعتی چهارم" و با تاکید بر استمرار و پیوستگی در حفظ برگزاری سالانه همایش ملی حسابداری به صورت مجازی برگزار گردید. سخنرانی ها و مقاله های ارزنده ای در حوزه تحول دیجیتال در گزارشگری مالی، حسابداری بخش عمومی، آموزش حسابداری، اخلاق و مهارتهای حرفه ای، قوانین و استانداردهای مالی و محاسباتی و روش پژوهش حسابداری در مسیر صنعت 4.0 و نیز تاثیر کوید 19 بر حرفه حسابداری و حسابرسی و آموزش حسابداری توسط اساتید سراسر کشور و خارج از کشور ارائه شد. همچنین اساتید و دانشجویان از دانشگاه های مختلف، مقالات مرتبط با محورهای همایش را ارائه و از نظرات همکاران و همپیشگان خود جهت بهبود و ارتقای آموزش و پژوهش و عمل حسابداری کشور بهره بردند. بر مبنای مباحث و دیدگاه ها و نظرات اساتید، کارشناسان و حاضرین در همایش، بر موارد زیر تاکید شد:
از دانشگاه یزد و به ویژه گروه حسابداری و مالی آن که به شایستگی برنامه ریزی و اجرای همایش را به عهده داشتند، سپاسگزاری و قدردانی ویژه می شود.
بر اهمیت همایش ملی حسابداری به عنوان جامع ترین گردهمایی دانشگاهیان و شاغلین حرفه ای حسابداری، مالی و حسابرسی کشور تاکید شد. حفظ و استمرار آن در شرایط کرونا اقدام ارزشمندی است و باید این همایش در سال های بعد استمرار یابد و تورم و افزایش هزینه های برگزاری نباید یک مانع جدی باشد و مشارکت همگانی علاقمندان به حسابداری در این شرایط یک ضرورت محسوب می شود.
در محیط پویای اقتصادی امروز، هر روز شاهد تغییراتی هستیم که همزمان ما را مواجه با فرصت ها و تهدیدهایی می نماید. انقلاب هاي صنعتي از مهمترین آن هاست که زندگی بشریت را دچار تحول می کند. گسترش فعالیتهای اقتصادی و افزایش پیچیدگیهای محیط اقتصادی به دلیل انقلاب صنعتی چهارم، نیازهای اطلاعاتی را متحول ساخته و دانش حسابداری را جهت تامین اطلاعاتی سودمند، نیازمند فراهم آوردن زیرساختهای لازم و درنتیجه تحولاتی در محیط گزارشگری مالی و عملیاتی خود نموده است. لذا به اساتید محترم دانشگاه ها و دانشجویان و شاغلین حرفه ای توصیه می شود با تسلط بر فن آوری ها و مهارت های متناسب با انقلاب صنعتی چهارم و مرتبط و تاثیرگذار بر حرفه حسابداری و حسابرسی، آموزش و پژوهش های حسابداری را با توجه به این امر تنظیم و ارائه نمایند.
با توجه به اینکه در حال حاضر توسعه کشورها با شاخص "تحول دیجیتال" ارزیابی می شود، لازم است حرفه حسابداری به سرعت و با تکیه بر دانش و با برنامهای منسجم و منظم در مسیر انقلاب صنعتی چهارم گام بردارد و بسیاری از دانشگاهیان و شاغلین در حرفه بر نیاز به تجدیدنظر در نظام گزارشگری موجود تأکید کردند.هر گونه بازنگری در برنامه های درسی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری باید با توجه به این تحولات و روندهای آتی آن صورت گیرد.
بر مهارت افزایی دانشجویان حسابداری و مالی از طریق کار آموزی، پروژه های عملی و فوق برنامه ای خصوصا در حوزه های مرتبط با انقلاب صنعتی چهارم و فن آوری اطلاعات تأکید شد. همچنین مقرر شد جهت قرار گرفتن آموزش، پژوهش، استانداردگذاری و حرفه حسابداری در مسیر انقلاب صنعتی چهارم فرآیندها اصلاح گردد و برنامه ریزی لازم صورت گیرد. ایحاد و استقرار آزمایشگاه های حسابداری منطبق با تحولات و استانداردهای جهانی در همه دانشگاه هایی که به آموزش حسابداری می پردازند یک ضرورت است و دانشگاه ها لازم است از گروه های حسابداری حمایت و این امکانات را فراهم نمایند.
به برنامه ریزان و سیاست گذاران رشته حسابداری پیشنهاد می شود از ترکیب دروس رشته های حسابداری، رایانه و فن آوری اطلاعات، گرایش جدیدی در دوره کارشناسی رشته حسابداری با نام پیشنهادی حسابداری و فناوری و همچنین در دوره کارشناسی ارشد با نام پیشنهادی حسابداری و علم داده ها و یا هر نام مناسب که در کمیته برنامه ریزی حسابداری وزارت متبوع و یا دانشگاه مربوطه، تعین خواهد شد را مصوب و ابلاغ کنند تا زمینه لازم در جهت قرار گرفتن تمام حوزه های حسابداری در مسیر انقلاب صنعتی چهارم فراهم گردد.
آموزش مجازی و همت استادان در کسب مهارت های لازم برای تداوم آموزش و افزایش کیفیت آن اقدامی درخور توجه است که از برکات آن باید در دوره پسا کرونا استفاده شود. از طرفی لازم است وزارت ارتباطات و فناوری زیر ساخت های لازم را تامین و آن را به رایگان در اختیار دانشجویان و استادان قرار دهد و از طرفی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری بستر قانونی و مقرراتی لازم را برای نهادینه کردن آموزش های مجازی و افزایش کیفیت آن فراهم سازد. بی شک دانش افزایی جدید اعضای هیات علمی باید این حوزه را در اولویت قرار دهد و به رسمیت بشناسد.
با توجه به اعلام تمایل دانشگاه الزهرا (س)، مقرر شد همایش ملی حسابداری در سال 1400 در آن دانشگاه برگزار شود.
مقرر شد این بیانیه پایانی، با امضای دبیر علمی همایش به کلیهی مراجع مربوط، ارسال و به نحو مناسب به جامعه حسابداری کشور و سایر نهادهای مرتبط اطلاع رسانی شود.